Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2014

the rich are getting richer, and the poor are getting poorer...

Δεν θα πάψει ποτέ να με εκπλήσσει, η "αφέλεια", προσποιητή η πραγματική των όσων υποστηρίζουν με πάθος, πως μια πολυεθνική εταιρία, θέλει το καλό μας...την ανάπτυξη... και δεν πρόκειται να κάνει κακό στη φύση, έχει και οικολογικη συνείδηση!


ακόμη πως όλοι αυτοί οι "μαρκετάδες" ασκούν το επάγγελμα του glorified salesman, ως λειτούργημα.. θέλουν οι πελάτες τους να είναι καλά... να μην επιβαρύνονται...

Ναι... καλά...

Λοιπόν ξερετε κάτι? Δεν είναι έτσι...

Οι μεγάλες εταιρίες (και πολλές, οι περισσότερες, μικρότερες)  ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος. το μεγάλο κέρδος, το πολύ μεγάλο κέρδος... το κέρδος που είναι ανήθικα μεγάλο... και μόνο με ανήθικες πρακτικές αποκτάται...

Ανήθικο.. βαριά λέξη... πόσοι άραγε δέχονται πως ένα "κέρδος" μπορεί να είναι ανήθικο... πόσοι άραγε μπορει να το "δέχονται", αλλα αν πήγαινε στην τσέπη τους θα σφύριζαν κλέφτικα?

Τι εστί ανήθικο κέρδος όμως... γιατί εδώ έχουμε δυό έννοιες... το ανήθικα αποκτηθέν..και το "ανήθικα" μεγάλο... όπου το θέμα είναι το μέγεθος...

ανήθικα αποκτηθέν μπορεί να είναι και το μικρότερο.. αρκεί να κοροιδέψεις κάποιον για να το αποκτήσεις.. η να πατήσεις επί πτωμάτων...

αλλα το ανήθικα μεγάλο... υπάρχει περίπτωση να αποκτηθεί με ηθικό τρόπο? Μηπως η διατήρηση του και μόνο το καθιστά ανήθικο? μήπως το γεγονός πως για να το έχουμε μεις, καποιος αλλος στερείται, αρκεί?

Στο χώρο που εργάζομαι το "ανήθικα μεγάλο" κέρδος κυκλοφοράει και φοριέται πολύ..

Δειτε εδώ

Αυτό το σκαφος νοικιάζεται για διακοπές προς 1.000.000 ευρώ την εβδομάδα...

Πόσα λεφτά πρέπει να βγάζει κανείς για να περισσεύει 1.000.000 ευρω για μιας βδομάδας διακοπές? 10 επιβάτες κοιμίζει και εχει 28 πλήρωμα...

να είστε σίγουροι πως αυτοί που το νοικιάζουν έχουν (περίσσευμα) τουλάχιστον άλλο 1.000.000 για τα υπόλοιπα έξοδα της βδομάδας...γιατι το πρώτο εκατοmillion...δεν συμπεριλαμβανει και πετρέλαια..

για να μαζέψουμε τέτοια λεφτά εγω κι εσείς..θα πρεπε να βάζουμε στην άκρη 30.000 το χρόνο για 35 χρόνια.. μια ζωη δηλαδη. και θα τινάζαμε τις αιματηρές οικονομίες μιας ζωής σε μιας βδομαδας βαρκάδα... μετα, μπατίρηδες... (και χωρίς λεφτα για πετρέλαια..θα τη βγαζαμε στο λιμανι μια βδομαδα...)

κι ενταξει αυτός που το νοικιάζει, παει στο διάολο (μονο που δεν πάει..εμείς πάμε...)

Αυτός όμως στον οποίο του ανήκει? Ενα τέτοιο σκάφος κοστίζει το λιγότερο 500.000.000 ευρω...

(και μπορεί να λέω και πολύ λίγα...)

Δηλαδή αν αυτός που το αγόρασε/παρήγγειλε δούλεψε πχ 20 χρονια για να το παρει με δεκαωρο σας λεω και Σάββατα, θα έπρεπε να πληρωνόταν με 8000 ευρώ την ώρα και ναι ζούσε στο γραφείο του χωρις φαι... μονο που αυτος δουλεψε ισως 2-3 χρονια και ζουσε μια χαρα.. αρα πόσα λεφτά βγάζει?

Ουτε να το σκέφτομαι δεν τολμώ...

Τι δουλειά κάνει? τι σπουδές εκανε που αξιζαν τετοιο εισόδημα?
πόσες γαμημενες ωρες παραπάνω δουλεύει απο μένα κι από σένα και σε τι ανθυγιεινές συνθήκες?

η μήπως κανω λαθος ερωτήσεις?

Πόσους ανθρώπους εκμεταλλεύεται... σε τι βαθμό αισχοκερδει? ποιους πολιτικος εχει στην τσέπη του... (α αυτο ειναι ευκολο...όλους!)

Το ανηθικα μεγαλο κέρδος γραφει νόμους για τον εαυτό του, γιατί μπορεί. Γιατί δεν έχει αναγκη να παρακαλάει κανέναν... όλοι το θέλουν.. όλοι θέλουν παρε-δωσε μαζί του..μηπως γλύψουν λιγο απο τις σταγόνες που ενιοτε πέφτουν απο το βάζο με το μέλι...

Τι σημασία έχουν οι βίδρες, οι χελώνες, και οι υπέρ της αποανάπτυξης που θα επιθυμούσαν την ησυχία τους και τη διατηρηση της ομορφιας του τόπου τους...

Το τραίνο της ανάπτυξης σφυράει... ετοιμάζεται να φυγει απο το σταθμό... όλοι πάνω, όσοι εχετε ειστηριο, η θέλετε.. οι υπόλοιποι τον πούλο... γιατι βεβαια δε μιλάμε για τη δικη μας ανάπτυξη..τη δικη τους μόνο!

το τραίνο της ανάπτυξης δεν έχει χώρο για ρομανντικούς... για αφελεις ίσως.. αυτους που θα πιστέψουν τον εργοδηγό και τη διαφημιση... παρε το τραίνο για να πας καπου καλύτερα.

Η εταιρία, το κόμμα, η οργάνωση θα σε φροντίσει... παντα θα υπάρχει το όνειρο... του κέρδους..σαν καρότο.

που να ξερες ότι το καρότο μόλις γυρίσεις από την άλλη, θα στο βάλουν στον κώλο...

κόμματα, τράπεζες, εταιρίες... κέρδος, δύναμη και συμφέρον. Αίσχος... να με συμπαθάτε αλλά αίσχος.

το κεφάλαιο και το ανήθικο κέρδος απαιτεί κατανάλωση αλλιώς καταρρέει. το ξέρει... τώρα που βρίσκει ολοενα και πιο μπαστούνια την διατήρηση του στατους κβο, τωρα που αυτα τα 8000 την ωρα εγινα λιγο πιο δυσκολα προσπαθει να βαλει χερι παντού.. υγεία, παιδεία, καθαριότητα, σωφρονισμός... όλα στην ιδιωτικη πρωτοβουλία.

Η κοινωνια οφείλει να φροντίζει καποια πραγματα μονη της.. συλλογικα.. αν επιτραπει να μπει η ιδιωτικη πρωτοβουλια παντου..τελος.

To forbes λεει πως από τις δέκα καλύτερα πληρωμένες δουλειές στην Αμερική οι 7 ειναι στον ιατρικό τομεα.. παιρνει λεει ενα χειρουργος 233000 δολαρια. (187000 ευρω δηλαδη) Πα να πει με 8ωρο πενθήμερο, παιρνει 93 ευρω την ωρα... Μα... αυτος που υπολογισαμε οτι παιρνει τα 8000 την ωρα τι δουλεια κάνει και γιατι δεν μιλαει κανεις για αυτον?

Μαλλον θα ειναι εισοδηματίας. η τραπεζίτης...

Αυριο μεθαύριο θα κληθεις να ψηφίσεις.. σκεψου λιγο ποιόν...

Μη ρίξεις αυτη τη γαμημενη ψήφο βάσει του παπού σου που πολεμούσε δεν ξερω κι εγω ποιον (μαλλον ουτε αυτος ηξερε) η βασει του ποιος θα σου ριξει μερικα ευρω παραπανω στην τσέπη...

μην ψηφίσεις απερίσκεπτα. Ρίχτην ηθικά. θυμίσου ποιος βγάζει τα πολλα λεφτα.. αυτος που εχει συμφερον να μεινουν τα πραγματα ως έχουν.
Δεν υπάρχουν βεβαια εχεγγυα και για την αλλη "πλευρα" αλλα δε βρωμαει ρε παιδια κι απο το κεφάλι όπως όλα τα άλλα... (σταυρώστε με ελευθερα.. ομολογω αφελεια κι εγω για τη δήλωση μου αυτή)

Οι εταίροι μας, λέει, και η τρ'οικα... θελουν το καλο μας. κι αμα πεθανουμε εεε τωρα ενταξει. καλο κι αυτο..θα ησυχάσουμε...

Θα τους κανουμε τη χάρη?

ΥΓ μην ειστε αφελείς... εδω προκειται για μαχη επιβιωσης... φτωχοί εναντιον πλουσίων. η μεγαλη τους μαγκια ως τώρα ειναι πως έχουν πεισει ενα ικανο μερος της κοινωνίας πως ειτε θα ηθελαν κι αυτοι να ειναι πλούσιοι, πως μπορει να γίνουν, η πως ειναι ήδη...

ΥΓ2 Η υπερανάπτυξη των ακτών μας, εκτός απο το βάρος στο οικοσύστημα, καταστρέφει εναν τόπο για κάθε επόμενη γενιά... οι εταιρίες θα χτίσουν, κάποιοι ίσως δουλέψουν για λιγο (και για πολυ λιγα λεφτα...) θα ξεζουμίσουν τον τόπο και ια αποχωρήσουν αφηνοντας πίσω τους τι? Η γη δεν μας ανήκει..δανεική την έχουμε με μονο "χρεος" να την παραδώσουμε όσο γίνεται σώα στα παιδιά μας... πόσο γελοια η ιδεα της ιδιοκτησίας στο βάθος του χρόνου..

Και οι "πλούσιοι" μπορουν και χωρις τον τοπο μας... εμεις όμως? τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας? μερικές κακοπληρωμενες δουλειές, μπετά και κατεστραμμενη φύση?